FOMU Fotomuseum

In de Japanse fotowereld is Issei Suda (1940-2019) een beroemde naam, maar in Europa is zijn werk relatief onbekend. Met deze eerste grote overzichtstentoonstelling buiten Japan wil het FOMU daar verandering in brengen.

In bijna zestig jaar tijd bouwt Suda een eigenzinnig oeuvre op met vaak surrealistische beelden. Hij ontwikkelt een heel eigen en consistente beeldtaal, gekenmerkt door vierkante en contrastrijke zwart-wit afdrukken. Door zijn lens krijgt de alledaagse werkelijkheid een betoverende glans.

Suda begint zijn carrière in de turbulente jaren 60 als stage photographer bij het experimentele theatergezelschap Tenjo Sajiki. Hij kent zijn grote doorbraak in 1978 bij de publicatie van zijn eerste fotoboek, Fushi Kaden. Zijn hele carrière lang fotografeert hij in Japan, van de traditionele festivals op het platteland tot het leven in de drukke straten van Tokio.

Voor Suda zijn al zijn foto’s favorieten. Samen vormen ze een fotoalbum waarin hij zichzelf en zijn tijd weerspiegelt ziet.

Dirk Braeckman, Bieke Depoorter, Boris Mikhailov, Max Pinckers, Annemie Augustijns, David Claerbout, Jacques de Lalaing, Kimbei Kusakabe, Zanele Muholi, Vincent Delbrouck… Dit zijn maar enkele van de fotografen waar het FOMU de afgelopen 10 jaar werk van aankocht voor haar collectie.

're-collect' neemt je mee op een associatieve wandeling in een decennium aan collectie aanwinsten. We kiezen voor een niet-chronologische opstelling waardoor nieuwe verbanden tussen de werken ontstaan. Drie focuspunten lopen als rode draden doorheen de collectieaanwinsten: een focus op Belgische fotografen, op internationaal maatschappelijk relevante fotografie en een duidelijke samenhang met onze tentoonstellingen. Tegelijkertijd biedt de expo een blik op het verleden, het heden en de toekomst van de collectie.

Het FOMU herbergt een internationale, diverse verzameling van ruim drie miljoen objecten. Het geheel is tegelijkertijd historisch en actueel. De totale verzameling bestaat uit vier collecties: Beeld, Apparatuur, Fondsen en Boek. Elk jaar breiden we uit met nieuwe aankopen en schenkingen.